دوشنبه، 10 اردیبهشت 1403
  
  • 1402/02/03
روزنوشت

دکتر سیف الرضا شهابی

عضو سابق هیات مدیره نظام پزشکی بابل

موضوع دارو را جدی بگیرید

هوالشافی

جناب آقای سید ابراهیم  رییسی ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران

با سلام و قبولی طاعات و تبریک عید سعید فطر

موضوع: وضعیت دارو

اجازه بفرمایید برای جلوگیری از اطاله کلام بدون مقدمه به موضوعی وارد بشوم  که هدف از نوشتن این نامه است.

در اردیبهشت سال ۱۴۰۱ در گردهمایی نمایندگان انجمن های داروسازان ایران در شهر مقدس مشهد تعدادی از سخنرانان مراسم مزبور  اظهار نمودند : روندی که پیش می رود نگران کننده است و  در آینده با کمبود دارو روبرو خواهیم شد .
متاسفانه به هشدار فوق بی توجهی یا کم توجهی شد و همگان شاهدند در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ کمبود دارو اتفاق افتاد و در حال تبدیل به یک بحران بود که مسئولین بطور دستپاچه و شتابزده اقدام به واردات دارو نمودند .
اکنون در آغاز سال ۱۴۰۲ ، از یک سو ، نمایندگان مجلس از جمله آقای دکتر سید مرتضی خاتمی نایب رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامي خطر کمبود دارو در آینده را گوشزد کرد و اظهار داشت :
 " سال گذشته بودجه مصوب دارو و ملزومات مصرفی بالغ بر ۷۰ هزار میلیارد تومان بود امسال این بودجه را کاهش دادند به ۶۹ همت رساندند . سال گذشته وضعیت تامین دارو نامطلوب بود و نارسایی جدی وجود داشت ، چطور ممکن است با افزایش قیمت ها ، دستمزدها ، تورم و افزایش نرخ ارز توقع داشت که ۶۹ همت کفاف تامین دارویی کشور را بدهد؟ "
 وی در ادامه اظهاراتش اشاره کرد :
 " شرایط به گونه ای پیش رفت که  دولت محترم با اعتبار پیشنهادی وزارت بهداشت برای تامین دارو و ملزومات یعنی ۱۱۵ تا ۱۲۰ همت مخالفت و ۶۹ همت را در نظر گرفت .متاسفانه در کمیسیون تلفیق هم پیشنهاد کمیسیون تخصصی بهداشت و درمان بنا به تاکید نماینده دولت ( سازمان برنامه و بودجه ) رای نیاورد و در صحن هم همین بودجه تصویب شد ."
نماینده مزبور  در ادامه تاکید  کرد : 
" بودجه ۶۹ همت یارانه دارو تنها کفاف چند ماه را می دهد و منابع بیمه ای تامین مواد اولیه با مشکل می شوند ."  
 از دیگر سو ،  وزیر محترم بهداشت و درمان و آموزش پزشکی در دیدار با هیات مدیره سازمان نظام پزشکی اعلام کرد :
 " با توافقی که با سازمان برنامه و بودجه داشتیم یک و نیم میلیارد دلار ارز ترجیحی برای حوزه تجهیزات پزشکی و داروهای گران قیمت تصویب شد و در سال جاری هیچگونه نگرانی در این حوزه نخواهیم داشت ."
 وی در ادامه اظهاراتش گفت : 
" امروز ذخایر دارویی ما به ۷۰ درصد و همچنین کمبودهای دارویی از ۴۰۰ به ۷۰ قلم رسیده است ."
بنده  نمی خواهم نظری در مورد اظهارات فوق ‌
 داشته باشم ولی به عنوان یک شهروند از جنابعالی می خواهم موضوع دارو را جدی بگیرید زیرا دارو محصولی استراتژیک است و هر نوع کمبود یا نبود آن بازی با جان بیماران است حتی اگر دارویی که تاثیری در درمان ندارد پیدا نشود و اتفاق ناگواری برای  بیمار رخ دهد به چشم نبود دارو دیده می شود .
همه ما بدون استثنا در مقابل حفظ جان هر بیمار و سلامتی آحاد مردم مسیولیم و اگر کوتاهی انجام گیرد باید در پیشگاه الهی پاسخگو باشیم .
در کشور ما از قبل انقلاب و بعد آن ، دست اندرکاران و آن هایی که به کانون های قدرت و ثروت متصلند ، هر کمبودی را هر طریق قانونی و غیر قانونی تامین می کنند فقط مردم خارج از دایره قدرت دچار مشکل می شوند و دستشان به جایی بند نیست .
اگر با تخصیص مبلغ بودجه دارو در سال ۱۴۰۱ کمبود داشتیم در صورتیکه برای سال ۱۴۰۲ افزایش پیدا نکند کمبود دارو با  شدت بیشتر تکرار خواهد شد .
با توجه به مطالب فوق تقاضا مند است به هر طریق ممکن که صلاح می دانید مسیله کمبود دارو را مورد امعان نظر قرار بدهید  اگر احتمال کمبود دارو وجود داشته باشد از اکنون اقدامات لازم در اسرع وقت انجام گیرد تا بیماران دچار مشکل نشوند .
در ضمن با توجه به این که برای تولید اکثر  اقلام دارویی در داخل ، نیاز به واردات مواد اولیه است باید از قبل به شرکت های خارجی سفارش داد تا در برنامه تولیدشان قرار بدهند اگر چنین نشود بالاجبار باید محصول تولید شده وارد کرد که از یک سو ، هزینه آن بیشتر از واردات مواد اولیه است و از دیگر سو ، به ضرر صنعت داروسازی در داخل خواهد بود . 

انتهای پیام