پنجشنبه، 9 فروردین 1403
  
  • 1399/08/20
یادداشت

دکتر مصطفی معین

رئیس شورای عالی سازمان نظام پزشکی

مسئولان درباره کرونا شعر و شعار ندهند

خبر ساخت و تولید واکسن کرونا بعنوان اولین واکسن ژنتیک (از نوع RNA) مژده بزرگی برای جامعه بشری و نتیجه تلاش علمی و پژوهشی صدها دانشمند طی ۹ ماه گذشته است.

دیروز (۹۹/۸/۱۹)، شرکت فایزر آمریکا (با همکاری شرکت بایون‌تک آلمان)، موفقیت‌آمیز بودن مرحله سوم مطالعه بالینی این واکسن را با آزمایش بر ۴۴هزار نفر و موثر بودن آن در پیشگیری از کرونا در ۹۰درصد موارد اعلام کرده‌اند.

این شرکت تصمیم دارد که پس از تائید FDA و تا انتهای سال جاری میلادی حدود ۱۰۰میلیون دوز واکسن را آماده کند و در سال ۲۰۲۱ نیز ۱.۳میلیارد دوز دیگر را تولید و به بازار عرضه کند؛ این واکسن در دو دوز به هر فرد تزریق می‌شود.

در اینجا نقش و سهم لویی پاستور در کشف واکسن هاری و ادوارد جنر در تحقیق روی فرآیند مصونیت‌بخشی نمونه‌های ضعیف‌شده‌ ویروس Vaccinia برای پیشگیری از بیماری آبله را گرامی می‌داریم که تاکنون جان تعداد بیشماری از انسان‌ها را نجات داده‌اند.

گرچه علم یک میراث مشترک جهانی و کشف و ساخت این "واکسن" نتیجه توسعه تاریخی علم و تکنولوژی است، ولی افتخارات آن نصیب کشورها، دولت‌ها، جوامع و پژوهشگرانی می‌شود که با عقلانیت، علم و پژوهش جمعی و بهره‌گیری از فناوری پیشرفته روز موفق به انجام اینگونه خدمات بزرگ به بشریت می‌شوند.

انتظار می‌رود مسئولان سیاسی کشور و وزارت بهداشت هم به جای شعرگویی و شعار دادن در زمینه ترویج شبه‌علم و خرافه، ادعای ساخت واکسن کرونا، کشف درمان قطعی کرونا، دادن مجوز عرضه داروهای علفی کرونا، ادغام روش‌های غیراستاندارد سنتی یا طب ایرانی در شبکه بهداشتی-درمانی کشور؛ پاسخگوی مسئولیت‌های قانونی خود باشند و به موازین علمی، اخلاقی و حرفه‌ای که به آن سوگند خورده‌اند، پایبندی بیشتری نشان دهند.