یکشنبه، 16 اردیبهشت 1403
  
  • 1399/03/05
یادداشت

محمد حسین غیاثی

پزشک، کنشگر اجتماعی

«عریضه به روزگار پاندمی»

در این هیر و ویر پاندمی، نظام پزشکی آسیمه‌سر درمانده است که با این تعرفه‌های آفتابه خرج لحیم سال 99 چه کند! لذا عریضه‌ای به رییس‌جمهور نوشته و از او خواسته است تا دولت در تعرفه‌های سال 99 تجدیدنظر کند.
رییس‌جمهور محترم در اقدامی عجیب نامه‌ی مزبور را برای معاون اول ارسال کرده و دستور داده است تا بررسی شود. چرا می‌گویم عجیب؟ چون همگان می‌دانند معاون اول محترم اختیار چندانی در امورات ندارد. حتی خودشان سابقاً اظهار نموده‌اند که اجازه‌ی جابجایی منشی‌شان را هم ندارند.
علیهذا معاون اول محترم، نامه را همراه با دستورات رمزگونه به وزیربهداشت و رییس سازمان برنامه و بودجه ارجاع می‌نمایند. من که مرقومه‌ی مکرمه‌ی جنابشان را نفهمیدم. شما را نمی‌دانم.
فرموده است:«جناب آقایان دکتر نمکی و دکتر نوبخت
دولت پیشنهاد شورای عالی سلامت را تصویب کرده است، لطفاً به نحو مطلوب توضیح داده شود. ابهامات ایجاد شده را برطرف نمایید.»
مشخص نیست این دو محترم، و به قول افاغنه‌ی عزیز، دو صاحب، صاحب نمکی و صاحب نوبخت قرار است چی را برای کی توضیح بدهند! الله اعلم. برای خود جهانگیری توضیح دهند؟ یا برای نظام پزشکی؟ آن مبهمات کدام فقره‌ی مطلب است؟ تعرفه‌ برای پزشکان مبهم است یا نامه برای معاون اول؟ یا مصوبه برای دولت؟ یا...
معاون اول محترم در محاورات یک اشکال دستوری اصلی دارد. "را"ی مفعولی را غالباً جا می‌اندازد. معذلک در این دو خط آن "را" را آورده و با وجود آن بازهم کلامش مبهم و مغشوش و ثقیل می‌نماید.
ازین مقدمات بگذریم فرض را می‌گیریم که ما با معاون اولی طرف هستیم که اختیار عوض کردن منشی محترم یا محترمه‌ی خود را دارد. چندتا سؤال از ایشان می‌پرسیم و او را به خدا، و دولت را به پاندمی می‌سپاریم.
(اخیراً حداد عادل معادل فارسی پاندمی را جهانگیری اعلام نموده است!)

1- در جمهوری اسلامی بجز پزشکان تعرفه‌ی کدام صنف بخش خصوصی بوسیله‌ی حکومت تعیین می‌شود؟ جمهوری اسلامی بر اساس کدام اصل قانون اساسی این حق را دارد که نرخ خدمات یک صنف از جامعه را تعیین کند؟
2- چرا در طول شش سال دولت حسن روحانی هزاران پزشک از ایران مهاجرت کردند؟
رقم دقیق این مهاجرت چقدر است؟ در یک سال فقط 2 هزار نفر رفته‌اند(به گفته‌ی رییس سابق سازمان نظام پزشکی).
 آیا محاسبه شده است که مجموع خسارت این مهاجرتها و خلائی که ایجاد کرده است بر روی سلامت مردم چقدر است؟
3- رقم‌های تعرفه‌های تصویبی و ابلاغی را چگونه و با چه محاسباتی به دست آوردید؟ آیا هنگام بررسی مجددا اینها را محاسبه کردید؟ و کلاهتان را مقابل خودتان قاضی گذاشتید؟
و آیا وقتی نامه به شما ارجاع شد شورای نظام پزشکی را دعوت کردید تا نظر آنها و ریزآنالیزشان را بشنوید؟
4-  علی‌القاعده شما به عنوان یک تکنوکرات و صدر اعظم دولت باید به مقام مافوق خود صلاح مملکت را گوشزد کنید. الان با ارجاع نامه به افراد زیردست، چگونه شخص اول اجرایی کشور را که آنهمه شعار داده و دین به گردن گرفته به حال خود رها می‌کنید؟
5- سرانه‌ی سلامت در قانون بودجه چقدر است؟ چند درصد بودجه‌ی مملکت به سلامت ایرانیان اختصاص یافته است؟
 اگر سرانه‌ی سلامت ناچیز است که هست، مابقی آن را باید چه کسی جبران کند؟ شما که نظام اسلامی هستید، آیا درست است که دست در جیب دیگران ببرید و خرج ناتوانی و ناداری و حاتم‌بخشی و هرز بیت‌المالتان را دیگران بدهند؟
6- به نظر شما چرا رییس جمهور ایالات متحده در فرمان 22 آوریل خودش مبنی بر ممنوعیت مهاجرت به آمریکا، پزشکان و کادر درمان را استثنا کرد؟ کادر درمان به چه درد یک جامعه می‌خورد؟
7- به نظر شما پزشکی که در هر ویزیت احساس می‌کند از سوی حکومت تحت اجحاف و دستبرد قرار گرفته است، آیا می‌تواند خدمات مطلوبی به بیمار بدهد؟
8- آیا در این شرایط اگر پزشکی زیرمیزی بگیرد و بیمار از سر رضایت یا حتی نارضایتی این کار را انجام دهد، کاری اشتباه است؟
چه کسی باعث شده است که پزشک زیرمیزی بگیرد؟ حکومتی که تعرفه‌ی پایین وضع کرده است؟ مریضی که هیچ چیز جز سلامتش برایش مهم نیست؟ پزشکی که می‌خواهد به طبابت ادامه دهد و در عین حال باید طبابت برایش بصرفد؟
9- کسانی که تعرفه‌های پزشکان بخش خصوصی را نوشتند آیا سلامت جامعه برایشان مهم بود؟ اگر مهم بود چگونه فکر می‌کنند که با این تعرفه‌ها پزشکان می‌توانند کار کنند؟ و اگر کار می‌کنند می‌توانند ادامه دهند؟ و اگر ادامه می‌دهند کارشان کیفیت مطلوب را دارد؟
10- بعد از کووید-19 یک اقتصاددان غربی پیش‌بینی کرده است، نرخ خدمات پزشکی در دنیا گران می‌شود. چرا حکومت ایران فکر می‌کند که باید ارزان شود؟
11- یادتان هست هنگام انتخابات در تلویزیون چه شعارهای زیبایی می‌دادید؟ یکی‌شان تقویت بخش خصوصی بود. چرا دولتی که شعارش تقویت بخش خصوصی بود، اینهمه به بخش خصوصی سلامت ضربه زد؟